A fost un atentat la Kabul – Splendida cetate a celor o mie de sori

A fost un atentat la Kabul…

Când eram la liceu, aveam o colega al cărui tată mergea o dată la un timp în Afghanistan. Țin minte că îmi spuneam mereu, cu grijă și groază….domnul B. pleacă in Afghanistan. Mă treceau fiori.

A fost un atentat la Kabul așa cum au mai fost mii. Despre Afghanistan nu mi-am dorit niciodată să știu mai mult(e). Până când mi-a fost dăruită o carte.

Dacă ai simțit vreodată în viața ta o durere surdă, care îți lasă un gol în capul pieptului, în care riști să te prăbușești…

Dacă ai simțit vreodată în viața ta că cineva taie în tine și taie în carne vie…

„Splendida cetate a celor o mie de sori” (Khaled Hosseini) este exact despre asta.

„Splendida cetate a celor o mie de sori” este despre o lume care acum nu mai există și despre parcursul ei tragic. Dar nu tragic în sensul breaking news-urilor de la ora 19:00. Nu, e atât de aproape de noi, încât noapte dupa noapte, citind din carte, am adormit plângând.

Aceasta carte este despre condiția cu adevarăt grea a unor femei care nu sunt atât de departe de noi: despre bătăi crunte, despre strâns din dinți, despre adevărata imposibilitate de evadare. Este despre un proces unde singurul deznodământ posibil este moartea. Desigur, tot pentru femei.

Nicăieri, în nicio alta carte citită până acum (și fără dorința de a epata, au fost câteva), disperarea nu a căpătat asemea proporții. Nicăieri, în nicio altă carte, nu o să mai simți că îți stă inima când Laila îți va povesti despre racheta care i-a zburat pe deasupra capului, luându-i casa și ce a mai rămas din familia ei….sau despre prietena sa, Giti, făcută bucăți, la propriu, de explozia unei bombe. Sau despre nesfârșitul chin al bunei Mariam, născuta fara pic de noroc într-o viata care, oricum, i s-a aratat potrivnica încă de la început.

Și pe fundalul acestor drame, se desfășoară și scrie istoria. Războaiele sovietice, încleștările mujahedinilor, venirea talibanilor – primiți cu fast și speranță. O istorie care se mai scrie și astăzi și care, iată, ne privește pe noi toți. Oare câte va putea ierta istoria? Despre asta, promit să mai povestesc și în zilele care urmează.

„Splendida cetate a celor o mie de sori” e cea probabil cea mai dureroasă carte citita în viața mea, dar Doamne, e o lectura atât de necesară….

 

Leave a Reply